Oliivipuu oli vahemereäärsete inimeste jaoks eluliselt tähtis ja sellel põhjusel on oliivipuu vahemereäärsete inimeste kultuuride sümboliks. Nende puude kasvatamise ajalugu ulatub 6000 aastani e. Kr. Eelajaloolisel ajal eksisteerisid metsikud oliivid – nende fossiile on leitud Hispaaniast.
Teadlased on kindlaks teinud küllastamata rasvhapete ja antioksüdantide kasuliku mõju meie kehafunktsioonidele nagu ka arvukad eelised mida peidab endas vahemere-tüüpi dieedi pidamine. Toitumis- ja tervisespetsialistid rõhutavad järjest enam oliiviõli kasutamise tähtsust toiduvalmistamisel mitte ainult ühe põhitoitainena vaid ka preventatiivsetel eesmärkidel.
Praeguseks on kindlaks tehtud, et oliiviõlirikka dieedi puhul:
- Väheneb kahjuliku LDL kolesterooli tase kahjustamata samas kasuliku HDL kolesterooli funktsioneerimist organismis
- Aitab takistada arterite lupjumist ning vere hüübimist ning vähendab südamehaiguste ohtu
- Alandab vererõhku
- Alandab diabeetikutel glükoositaset; aitab reguleerida veresuhkrut
- Vähendab mõnda liiki vähktõbede tekkimise ohtu, näiteks rinnavähk ja eesnäärmevähk
- Soodustab seedimist ning kehasiseselt vitamiinide ja mineraalide imendumisele
- Simuleerib sapipõie tegevust ning sapi- ja pankrease eritiste teket; kergendab kõhukinnisust
- Kaitseb sapikivide ja maohaavade moodustumise eest
- Parandab kehasiseseid ja –väliseid kudesid ning kaitseb nakkuste ja põletiku eest
- Aitab kaasa aju ja närvisüsteemi arenemisele ja tööle
- Aitab kaasa lastel luustiku arenemisele ja hoiab luuhõrenemise ja kaltsiumivaeguse eest vanematel inimestel.
- Oliiviõli preventiivsed, kaitsevad ja ravivad omadused paljude krooniliste haiguste ja tervisehäirete puhul põhinevad selle unikaalsel keemilisel koostisel rasvhapetest, eriti tänu suurele oleiinhappe kontsentratsioonile ning looduslike kaitsvate antioksüdantide nagu näiteks E-vitamiini ja fenoolide olemasolule.